Játékok 3-5 évesek részére

1. Hulladékok szétválogatása
A 3 vagy 5 játékos részére
A 45 darab színnel megjelölt kártyára és a kilencféle hulladéktárolóra van szükség. A megjelölt kártyáknál a keret színe emlékezteti a gyermeket, hogy hová kell tennie a "hulladékot".
Helyezzük el a 9 hulladéktárolót az asztal közepén. Az asztal körül ülő gyermekeknek osszuk ki véletlenszerűen a kártyákat lefordítva.
Minden gyerek előtt 9 vagy 15 darab legyen a játékosok számától függően.
A játék menete: minden gyerek sorban felfordít egyet az előtte lévő kártyákból és beteszi a megfelelő hulladéktárolóba. A többiek figyelnek, hogy jó helyre került-e a szemét? Ez a szabály alkalmas a tanulás időszakában.
A játék végén a rendben lévő kukák elé tehetünk Kukatündér kártyát.
Javaslat: Érdemes a kártyákon látható hulladékfajtákat a valóságban is megmutatni a gyermekeknek, azért, hogy a legkisebbek is helyes képet alakítsanak ki a különböző anyagokról,. Gyűjtsünk össze mindenből egyet (PET palack, tejes doboz, üdítős papírdoboz, alumínium üdítős doboz, sörösüveg, befőttesüveg stb.), mossuk őket tisztára. A gyerekekkel együtt figyeljük meg és hasonlítsuk össze a tulajdonságaikat az alábbi szempontok szerint: súly, tapintás, hőmérséklet, kocogtatásra, leejtésre adott hang, bennük rejlő balesetveszélyek.

2. Variációk haladóknak:
Az előző játék leírása alapján, de a jelöletlen kártyákkal folyik; illetve a játék az összes kártyával egyszerre is játszható. Ilyenkor egy gyereknél 18 vagy 30 kártya van. Érdemes a játék végén a kukák tartalmát sorjában ellenőrizni és a véletlenül rossz helyre került hulladékot átrakni a megfelelő tárolóba.

3. Hulladékok válogatása más módon
Játékosok száma: 3
Mindhárom gyermek kap 3-3 hulladéktárolót. A 45 jelöletlen hulladékkártyát lefordítva letesszük az asztal közepére. A gyerekek felfordítanak 3 kártyát, és amelyik az előttük lévő szemetesbe való, azt beleteszik, a többit visszafordítják.
Ha a lefordított kártyákat nem vesszük el a helyéről, memóriajátékként is működik, hiszen a gyerekek megjegyezhetik: hol láttak olyan kártyát, amit felvehetnek.
Ugyanez 4 játékos részére:
Vegyük ki a kártyák közül pl. az elajándékozni valókat és a rózsaszínű kukát. A megmaradt 8 hulladékgyűjtőt osszuk ki a 4 gyereknek.

1 2 3